Téli kedvenc - Kaltenleutgeben, Klausen-Leopoldsdorf

Az idei év eleje eddig feltűnően rendezett - legalábbis ami az edzéseimet illeti. Ami gyanús volt, hogy a nyáron elért 171 bpm-es laktátküszöbhöz tartozó "alapozó Z2-es" zónáért (cirka 140-150 bpm) keményen meg kellett dolgozni a görgőn. És ez homlokegyenest ellenkezik azzal a céllal, hogy megtanuljak alacsony pulzuson menni. Ráadásul az edzésadagok is hatalmasak voltak, ami megint csak nem stimmelt.

 Megjegyzés: ha valaki nem tudja mi az a laktátküszöb meg zóna, de érdekli, olvassa el az idevágó szakirodalmat: https://www.trainingpeaks.com/learn/articles/joe-friel-s-quick-guide-to-setting-zones/, https://www.trainingpeaks.com/blog/why-threshold-tests-are-worth-the-stress/

Ja... és ha nem szereted az  amatőr edzéselméleti fejtegetéseket, ugord át a dőlt betűket.

Így pár hete egy huszáros vágással közöltem a TrainingPeaks-szel hogy mától a laktátküszöböm 161 bpm: ha lejjebb eresztjük a lécet, könnyebb lesz átugrani. Ezzel az összes edzés jóval nyugisabb tartományba került, aminek áldásos állapotát azonnal lehetett érezni. Azt, hogy ennek milyen hatása lesz az idei tervekre, mellőzzük: hosszú távon az a cél, hogy tolódjon a pulzus lefelé.

Ugyanakkor a bennem bujkáló műszaki ember tiltakozott: "nanehogymárbazmeg saccperkábé, meg érzésre csináljuk". Szóval sok sok év után teszt. Sportorvosra most nem adok ki száz eurót, szóval házi módszer: fel a bringára, és "tolni maxon" fél órán át. Az utolsó húsz perc átlagpulzusa lesz az érték.

Ilyesmire itt Bécsben a Dunasziget vagy északra a Dunapart ideális, de az szeles, meg messze van. Sebaj, van itt egy hosszú lankás emelkedő a közelben, ami általában cirka 45 percembe kerül. Csendes, semmi keresztforgalom: ez Rodauntól a kaltenleutengebeni emelkedő a Sulzer Höhéhez. 

Gondoltam, ha állat módjára tekerek kell minimum fél óra, aztán hazacsorgok.

Nos, a tervből három dolog nem sikerült: nem állat módjára, mert tél van, hideg és nem akarok megfázni. Nem több mint fél óra, hanem 28 perc; és a hazacsorgás sem úgy alakult mert jó idő volt, napsütés, szóval miért ne legyen kicsit hosszabb? 

Az utolsó pont jelzi, hogy valóban nem hajtottam ki magam az emelkedőn. De kiderült, a saccolás majdnem jó volt: a teszt során 164 bpm-et sikerült fél órás max átlagpulzusnak összeszedni.

Wienerwaldsee (2018. január)

A túra illusztrálására igyekeztem téli - vagy legalább esős - képeket válogatni.

Bécs nyugati részén a Lainzer Tiergarten leszűkíti a bringás lehetőségeket. Ez egy baszom nagy zöld rész, amit nemcsak az utak kerülnek el de biciklivel sem átjárható. Mert tilos. Körbe lehet kerülni montival (https://osvenyvadaszat.blogspot.com/2020/03/lainzer-tiergarten-runde.html), meg a 44-es és 13b utakon országútival is - de ezeken nagy a forgalom, és olyan sok látnivaló sincs. Szóval délnyugatra nincs kijárat a városból.

Déli irányban az első értelmes lehetőség Rodaunból az út Kaltenleutgeben felé, ami kiváló nyitány a Bécsi Erdő középső részéhez. Bár a hosszú völgy két oldalán levő hegyeken ragyogó ösvények vannak, most aszfaltozunk. 10km, cirka 250m szint az etap, melynek vége két kanyarral ugrik fel a Sulzer Höhe alatti nyeregbe.

Kaltenleutgeben (2021. január)
 
Kaltenleutgeben (2015. január)

A második kanyar egy obligát megállóhely, az alábbi képen megtekinthető miért:

Kaltenleutgeben (2015. január)

 A kanyar után már nincs sok, a nyeregből lendületes lejtő visz a Sulz melletti Stangauba; tiszta időben pedig kilátással a Schneebergre:

Sulzer Höhe mellett, távolban a Schneeberg (2019. június - bocsi a nyári képért)

 A pár perces lejtő egy okosan megcsavart kereszteződésben szalad be a Gaaden-Hochroterd közti útba. Délre Heiligenkreuz felé lehet haladni (lásd a talán elhamarkodottan megcímzett "Legjobb aszfaltos túra" leírást), de az télire kicsit hosszas... Szóval fordulj északra, jobbra - de csak azért hogy Wöglerin házainál dilemmába essél:

Ha kényelmes téli tempód van, ezen a ponton olyan másfél óra körül vagy. Ha fázol, akkor vagy továbbmész egyenesen, és Hochroterd - Kleiner Semmering - Wienerwaldsee útvonalon visszajutsz a 44-es útra, ahol - ha minden kötél szakad akár vonatra is ülhetsz.

Azonban ha netán épp napfényes délután lenne nem sokkal naplemente előtt, hát szard le hogy fázol, és Wöglerin kis hídjánál kanyarodj el Klausen-Leopoldsdorf és Gruberau felé balra. A meredek emelkedőn úgyis meleged lesz, utána pedig a lejtő és a látvány...

Wöglerin - Gruberau lejtő (2021. február)

Arra érdemes figyelni, hogy Gruberau az egy kereszteződés - csak azért, mert nem egészséges lendületből rávetődni. Ahol vagy jobbra elkanyarodsz Hochroterd felé, hogy visszajuss Bécsbe, vagy...

Azért ezt a döntést érdemes átgondolni, mivel Klausen bő 30km-re van Bécstől (pontosabban annak nyugati szélétől, Hütteldorftól) - szóval ez már emberes túra.

De, ha minden klappol, egyenesen tovább Klausen-Leopoldsdorf felé. Könnyed emelkedő húz fel a dombra, ahol pár ház után rövid lejtő, majd csendes erdei emelkedő következik a Munichbach völgyében, majd ragyogó, szűk szerpentin - lefelé.

Gruberau után - visszatekintés (2021. február)

Gruberau után (2021. január)

Münichbach (2021. január)

Szerpentin Klausen-Leopoldsdorf előtt (2021. február)

Klausen-Leopoldsdorfban kicsit trükkös a dolog, ugyanis a templom mögül érsz be, és nincs kiírva hogy merre van Bécs. De csak fordulj bátran jobbra, és a templom melletti kis téren időzz el egy picit.

Klausen-Leopoldsdorf (2021. február)

Egyrészt, a hídon átkelve (mely nem esik útba) egy pékséget találsz, s ha megfordulsz akkor meg a fenti képhez hasonló látványt. Itt már kinn a tábla hogy "Pressbaum arra". Kövesd. A széles völgy enyhén húz felfelé, s minő meglepetés, a vége lesz kicsit meredekebb.

Egy elágazás van, balra Hochstrass felé. Ha szopatni akarod magad elmehetsz arra, de elég meredek lesz. Arrafelé is visszajuthatsz a 44-es útra... De, maradj csak egyenesen.

(2020. június)

(2020. június)

Aggsbach (2021. január)

Aggsbach (2021. január)

A Henglsattelből csodás kanyarok vezetnek le Pfalzauba, ami mindig élmény. Télen azért óvatosan: az alsó rész kifejezetten csábít az 50-es tempóra, de ez a hegy északi oldala. S mint ilyen, csapadékosabb, ami télen kedves kis tükörjég-foltokat jelenthet.

Lejtő Pfalzauba (2020. június)

Pfalzau után az út Pressbaum központjában ér be a Bécs-Neulengbach-Sankt Pölten főútra, ahonnan jó 15km míg Hütteldorfba érsz. Épp-hogy lejt, szóval ideális kipörgetni a lábakat a korábbi emelkedők után - látnivaló nincs sok, de nem is baj, mert így könnyebb a forgalomra figyelni. Ha úgy van kedved, érdemes megállni a Wienerwaldsee-nél egy pillanatra:

Wienerwaldsee (2021. január)

Purkersdorf (2021. január)

 

A túra - Hütteldorfból indítva 60km, 750m szinttel. A záró 15km-en kívül kisforgalmú utakon. Az említett "kiugrási pontok" segítségével rövidíthető, s ha valaki többre vágyik, itt van néhány bővítés:

Az említett hochstrassi kitérő: komoly meredekségre kell számítani, majd kellemes lejtő a 44-es útra, nem sokkal Pressbaumtól nyugatra - tehát a záró 44-es úton töltött táv az nagyjából azonos.

Hochstrass (2018. február)

A 44-es út melletti lehetőségek: 

- Irenental: A főútra kanyarodva nemsokára kis utca (Weidlingbachstrasse) vezet balra Sieghartskirchen felé. Itt jegyezném meg, ahogy rengeteg Berggasse és Buchberg van Bécs körül, Weidlingbachból is akad egy másik, pár heggyel arrébb.  Az út néhány kanyar után felér a Wilhelmshöhére, ahol az elágazásban jobbra tartva visszacsorogsz a főútra.

Irenental (2018. január)

- Brentenmais egy kellemes völgy, enyhe emelkedő, majd zuhanás le Wolfsgrabenbe, ahonnan balra a Wienerwaldsee, jobbra pedig a korábban kiugrásként említett Kleiner Semmeringen felmászva Breitenfurt - Liesing útvonalon lehet Bécsbe jutni.

Brentenmais (2019. november)

Wolfsgraben (2020. december)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)