Kerékpármúzeum, Retz


Retz mintegy hatvan kilométerre Bécstől északra található. Bevallom, a legutóbbi időkig a világnak ezen szeglete kiesett a látókörömből, pedig valahol itt kezdődik az a vidék, melyet Délcseh Kisvárosok Vidékének neveznek. Vagy úgy is vehetjük, itt van vége a Weinviertelnek, ami Wachauban kezdődik...

Bringás szempontból nyugger-környék; megmondom őszintén, magamtól nem biztos hogy ide terveztem volna túrát - s igaz, egyelőre csak vonatos-gyalogos kirándulások keretében jártam erre. De ami késik az majd valamikor lesz...


Retz tipikus osztrák kisváros: téglalap alakú főtér, a középtengelyben templom - kút - kút - szentháromságszobor. Körbe díszes házak, árkádok módjával, éttermek, kávézók bővebben. Retz alaptípus, az elmondottakkal tulajdonképpen vége a történetnek, a főtéri házak túlfele általában várárok.


Ami kiemeli a sok-sok hasonló városkából az a határban működő szélmalom, a város alatt húzódó borospincerendszer (mégiscsak a Weinviertelben vagyunk) és a Kerékpármúzeum.

Szélmalom, belülről
Ha nem lennék bringabuzi, akkor megint csak nem mentünk volna be. De az vagyok, s objektív szemmel is azt tudom mondani, érdemes benézni. Csengők, nyergek, a legkülönfélébb guruló alkalmatosságok az őskortól - ha nem is napjainkig, de úgy a nyolcvanas évekig.














Zárásul pedig a környék - plusz egy indok eljönni errefelé:


 
Retz, Kálváriadomb
Unterretzbach
Eltévedt vonat Retz mellett

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)