Lainzer Tiergarten Runde

Okés. Ha Bécsben vagy, ezt meg kell játszanod. Mondjuk korán reggel. Vagy késő délután, fotósnyelven az aranyórában...

Laab im Walde


 A Tiergarten annyit tesz mint vadaspark. Legalábbis ez esetben. Mondjuk a franc tudja, hogy egy nyelv, ahol legalább négy szó van arra hogy domb, az állatkertet miért nem különböztetik meg a vadasparktól. De ez legyen a legnagyobb baj.

Az annak idején a császári vadászatoknak fenntartott, fallal körbevett területet vagy száz éve megnyitották a pórnép előtt, akik gyalogosan bemehetnek. Autó, bringa nem. Cserébe a fal körüli ösvény egyike a Bécsi Erdő egyik hivatalos montis útvonalának.

A városból két könnyen elérhető starthely van: egyik Hütteldorfból, a másik pedig a park főkapuja, a Lainzer Tor. Az első verzió azért jó, mert mindjárt az elején megkapod a pofádba a tutit, néhány méternyi 15-20% meredekség képében. S utána a többi már gyerekjáték.

Am Himmelhof
A két kezdés között bárhol megtámadhatod a hegyet, ami azért is jó, mert Ober St. Veit Bécs egy kissé félreeső negyede trükkös utcahálózattal - a megoldás egyszerű: nyugatra és felfelé, amíg neki nem mész a falnak.

St. Veiter Tor
 A Lainzer Tor után kis aszfaltos betét után a délnyugatra tartó fal mellett széles sóderes visz a Güterbach völgyébe - de, itt érdemes elszakadni a járt úttól: az erdő dugig van apró, jól kijárt ösvényekkel, melyek olyan szövevényesek, hogy nem hallottam még bringásról aki kétszer ugyanúgy végig tudott volna menni rajtuk. A navigálás megint csak egyszerű: jobbra és le, vissza a fal felé.

Jägerwiese

A patak pici, és széles szekérút húz felfelé, Laab im Walde irányába:



 Van benne egy jó kis csapatós lejtő, és egy kisebb kaptató. Ha beérsz Laab im Waldéba, akkor elbasztad. Előtte van egy útelágazódás egy rádiótoronnyal. Ott jobbra (észak), s kisvártatva meglesz a Laaber Tor.



A kaputól két lehetőség van: egyik a kapuval szemben a széles út, kisvártatva jobbra fel, vagy a fal melletti kis ösvény. Igen, az jobb. Kisvártatva úgyis bele kell csatlakoznod az erdészeti útba: a kis ösvény egy rét szélén halad, a fák mögött balra le, majd az erdészetin jobbra fel.

És itt hosszas mókuskerekezés - ez a leghosszabb emelkedő, és úgy 10%-ért adják. Ha jól figyelsz, egy lankésabb részen lesz egy tábla:

Laaber trail

Ez egy kellemes lejtő, ami visszavisz az előbb említett réthez. Egyetlen hátránya, hogy kezdheted előlről a mókuskerekezést...

De egyszer minden szarnak vége, s ez esetben ez a Dreihufeisenberg. Kellemes emlékeink vannak róla (http://osvenyvadaszat.blogspot.com/2013/04/pappeldeich-extrem.html).

Dreihufeisenberg

A fal jobbra fordul,  így nincs mit tenni mint követni a közelében kanyargó egynyomost,


 amely kis emelkedővel visz a túra fénypontjához: több mint 200m szintesés. Az indítás meredeksége prancsol némi tiszteletet, s az utóbbi időben elhelyezett "fícsörök" miatt ajánlatos nem használni a pici buckákat. Úgy fest, pár év múlva brutál freeride pálya lesz itt... Ja, amire még érdemes figyelni, hogy az alsó rész elég nyomvályús tud lenni.

Dreihufeisenberg DH

A továbbiakban egynyomozás patakkal (az elsőt megpróbálhatod bringán, mi mindig jót nevetünk azon aki belepottyan a vízbe), és autópálya keresztezéssel. A kapuktól ne ijedj meg, az állatkák miatt vannak. Nyisd ki, csukd be. Ezen rész fordított irányú leírása a Pöttyös Bögre túránál található.

A Georgenberg oldalában távvezeték mutatja az utat Purkersdorf felé, ahol a fal melletti aszfaltos út visszavisz Hütteldorfba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)