Vác – Rád – Penc – Csővári szőlők és vissza

Kellemes vasárnap délutáni móka, melyben kiderül hogy érdemes túlmerészkedni Rádon.

A váci Rádi út enyhén szólva szaggatott aszfaltja az egyetlen kihívás a finoman hullámzó tájon – s csak Rád irányába. Az M2 kivitelezői a felhajtót aljas 6-7 százaléknyi meredekséggel látták el, ami nem mindig esik jól. A híd után egyenesen tessék, jobbra Vácduka van, amiről majd máskor mesélek. Ekkorra már az eddigi gyér forgalom is elül, bár az erre járók közül néhányan itt élik ki versenyzési hajlamaikat.

A Somtető után jókora lejtő következik, mintegy bevezetvén az elkövetkező örömöket, lévén hogy a Nyugat-Cserhát szelíd hegyei pillanatról pillanatra bontakoznak ki a lejtőzés során. A derékszögű balkanyar után Rád két temploma adja meg a célt, melyből az evangélikus változat markánsan uralja a tájat (combos teleobjektívvel meg lehet kínálni). A főút el is kanyarog mellette, hogy két kis pukli megmászása után Penc házai között szaladjon a völgybe.
Penc központjában jobbra tartván az etap legnagyobb emelkedője következik. A mintegy két és fél kilométernyi könnyed mászás után jutalmul csendes, hűvös völgyben ereszkedik az út Csővár felé.

Részemről eddig tartott a mai mese, Csővárig nem mentem el, mivel a napi edzéstervem két órányi tekerést írt elő, s még vissza kellett érni Vácra.

Visszafelé a délutáni hideg szembeszél feltámadt, és komoly kínokat okozott az M2 hídtól Vácig.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)