Hirschengarten Strecke

Kollégám kedvenc útvonala, így gondoltuk bringaavatónak megteszi. Valóban jó ötlet volt "ask a local" üzemmódban megoldani, mert bár a táblázás korrekt, a térkép messze nem az. A Kompassnál nem fordítanak túl nagy figyelmet az egyes útvonalak átfedéseinek jelzésére. De sebaj, most én elmondom...

 A móka a purkersdorfi Károly utcában indul. Idáig Schönbrunntól mintegy tizenegy km a kényelmes patakparti bringaúton, majd Alsópurkersdorfban a vasút körül kell egy adagot kavarogni. Ki lehet jönni vonattal is, de nem árt a bemelegítés, mert amint a szintrajzon is látható, kétszáz méternyi mászással kezd a Könyv-hegyen (ezt a részt Troppberg Streckének jelöli a térkép).
Károly utca, Purkersdorf
Néha van kilátás is, hogy érezzük: jöttünk felfelé
 A tetőn magára hagytuk a Troppberg Streckét (ide a videós túra útvonaláról is el lehet jutni), és a térképen Hirschenberg Streckének jelölt nyomvonalon kellemeset lejtőztünk.

Itt jött az első meglepi az új géptől: egyrészt rezignált nyugalommal gurultam negyven fölött, másrészt ennek a lendülete szintén kellemes harmincas tempóval lökött át olyan kis huplikon, amiken máskor tizenvalahánnyal erőlködtem át magam.

A térkép nem nevesíti, de Gablitzba fut az út. A derékszög után a földutas lejtőn érdemes vigyázni, mert van egy sorompó. Általában zárva. A sorompó után tovább lejt, keresztutcák, végén főút.
Ezen balra tartva, az út egy érdekes kurflit csinál miszerint a rétek tövében elmegy a Laabacher Schenke nevű házhoz ahol állítólag jó a bor,
 majd visszakanyarodik a főútra. Szóval ezt a kanyart ki is lehet hagyni, bár a táj kellemes és van egy százméteres durva emelkedő is benne (még egy ok, ami miatt kimaradhat, hogy ez a rész kissé hiányosan van táblázva; ennek oka az lehet, hogy most a térképpel összevetve az emlékeket mi a lejtő után a térképnek ellentmondva egyenesen mentünk, a kis híd után rögtön jobbra, és a nyugis murváson adja magát).

A főutat a Tulbinger Frostnál elhagyva újabb hosszú emelkedő jön. Ennek tetejénél érdemes figyelni, mert a térkép és a valóság nem igazán egyezik: a jobbra visszafordító az nem erdészeti út. Vagy ha az, akkor nagyon elrejtették. De van piros jelzés, így azokat követve valószínűleg az úton lehet lejutni a Passauer Hof nevű házhoz.
Aszfalton jobbra, és nagy lejtőzés a névadó Hirschengartenen át. Bal oldalt érdemes a kék jelzést figyelni, s a jobboldali halastóféle dolognál lesz a felmenet balra. Kistányér, röviden. Vagy erős vagy.
 A vidám domboldalról pedig Mauerbach kolostorához érkeztünk. Megér egy misé... izé, szóval ha van idő, érdemes jobban megnézni, így hirtelen szépnek tűnt.
 A temető mellett elkerekezve pedig az utolsó hosszú mászás következik. Szép erdő, csendesen kanyargó út,
 amelynek vége pár méternyi kormányra hajolást kíván:
Innen a hivatalos út az aszfalton megy a Sophienalpéhoz, de Christian tud egy rövidebb utat az erdőn át:
Szóval az aszfalt előtt jobbra van egy kis ösvény. Ezen. Fel. Egy szeméttárolónak kinéző valami mellett balra fordul lejtőbe a dolog, és levisz az útra. Az úton lejtőzés, s a szűkös kanyar után jobbra indul a kék jelzés.

Ez mókás. Az alapból erős emelkedőt a fagyott talajban levő patanyomok brutálissá nehezítik. Ez persze csak akkor érdekes, ha túlélted a nyitó pocsolyát, aminek vékony jege beszakad és tengelyig elmerülsz. De utána igazi erdei lejtőzés jön, miközben az Exelberg TV-tornya folyamatosan mutatja az utat.

A Sophienalpétól több ötletünk is van, a hivatalos út a Knédlikunyhós variáció murvásán megy le Mauerbachba. Mi a Mostalmos durva variációt választottuk, hadd lássam mit csinál az új gép. Na, nem sokat, mert még beszari vagyok. Meg épeszű ember szerintem nem engedi el a bringát térdig érő avarban...

A záró hivatalos rész pedig maga a tökéletes levezetés: a zöld jelzés az úttal balosan párhuzamos, és gyors, élvezetes másfél kilométert tartogat.

Összességében egy ötvenes kör több hosszabb-rövidebb mászással, ami miatt jó edzőkör lehet. Ezt erősíti hogy csendes, mert a városhoz közelebb találni nehezebb és látványosabb utakat.
Útvonal adatai: bő három óra kényelmesen, 33,5km, 860m mászás
link: Hivatalos adatok GPS-sel és térképpel

Megjegyzések