Steep way to heaven

Bécs térképére pillantva jól kivehető a korai városmagból kiinduló sugaras utcaszerkezet. Ezek az utak a Bécsi Erdő keleti völgyeiben meghúzódó falvakhoz vezettek, melyek mára egybenőttek a várossal: az északi Grinzingtől kezdve Sievering, Neustift (Salmannsdorf), Neuwaldegg a sor egészen Hütteldorfig, ahol a Wien patak völgye zárja az Erdő felső felét. Ezeket a kis településeket pedig a Höhenstraße fűzi fel, amely Klosterneuburgtól Hütteldorfig nagyon kellemes erdei kerekezést nyújt.

Kerékpározási szempontból ez a szerkezet nagyon jó, mivel a sugaras kiépített utakon pillanatok alatt az erdőbe lehet jutni, s az egyes "küllők" közti erdő vagy az összekötő kis utcák rengeteg apró mókát tartalmaznak.

Általában északról délre haladok, így az elmúlt fél évben Grinzingen keresztül hajtottam fel Cobenzlbe, melynek egy variánsa a  korábban mocskosul félrefordított Oberer Reisenbergweg meredek emelkedője.

A Himmelstraße szintén Grinzingből ágazik, s megspórólható vele a Cobenzl alatti szerpentin. A spórolás ára másfél km átlag 9%-on.

Grinzinget elhagyva, a Cobenzlgasse egyirányú részének felső végében levő kis tér bal felső sarkába érkezik a Himmelstraße. Mivel itt lefelé szűk és egyirányú, így az elején járdázni kell. Aztán kiszélesedik, és töretlenül kúszik felfelé. A környék megtévesztésig hasonlít a budai Tündér utca környékére.

A felső szakasz végét egy parkoló jelzi, ahol derékszögben balra tarva a sorompón át pöpec kilátásban gyönyörködhetünk.


View Himmelstrasse in a larger map

Innen már csak száz méter a Höhenstraße, de én tudok egy jobbat az erdőn át. Aszfaltos singletrack? Hülyén hangik, de igaz.

A Himmelstraßén kicsit feljebb található a Gspöttgraben (sárga jelzés, és kettes számú Stadtwanderweg) elágazása, amely az erdőbe beérve derékszögben lefelé fordul. Ötszáz méter, 15%. Mindez olyan vékony aszfaltcsíkon hogy bringával épphogy el lehet férni rajta. Balra elszórtan házak, jobbra pedig egy patak csörgedezik a meredélyben.

A lejtő alja pedig Sieveringben van, ahonnan újból vissza lehet kanyarodni a hegy felé, vagy az eddigieket elunva, vissza a városba.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)