Hátizsákok - Osprey Escapist 30

Volt már két poszt erről, de a nyár-tél folyamán - púpfixációmnak köszönhetően - kissé bővült a készletem.

Kezdjük a problémákkal:
A nagyobb zsákok (Transalp 25 és Wolfskin Moab 22) kiszolgálták idejüket, többéves használat után igencsak foszladoznak. Ugyanakkor az egy-nagy-és-néhány-pici-zseb koncepció nem életképes nálam. Az rendben van hogy könnyű belepakolni, de ugyanilyen problémás ha túra közben ki kell halászni valamit. Az a valami mindig alul van.

A Mule pedig... nos, kiváló, bár az az egy-két zakó amit átvészelt kezd meglátszani rajta. Ja és az ivószütyő: biztos jó ötlet hogy levehető a cső, de az illesztés néha ereszt - főleg ha nyomás éri a tele szütyőt. Télen nem a legjobb érzés lucskos derékkal bringázni.

De a Mule kiváló társ: belefér egy napi cucc, és ennél több nem is kell. Általában. Mert a napi cucc mellé a fotógép nem fér el - bár a tavalyi magashegyi túrán elfért - cserébe a ruházat és az élelmiszer nem fedte a nagykönyvben magashegyre ajánlottat. És akkor finoman fogalmaztam. Az idei Big 5 túrára pedig a fotógép nem jött el - mondjuk utólag nem is baj hogy nem hempergettem meg a leogangi pályán.

Azért egy jó nagyzsák kéne. Főleg fotó miatt. Az f-stop kiesett a szórásból - piszok drága (aki ismer már most fogadhat, meddig bírom ki nélküle), és sokáig szemeztem a Mindshift cuccokkal is. Hihetetlen jól hangzik hogy könnyen hozzáférek a fotógéphez ha a haverokat kell fotózgatni. De a próba során kiderült, kissé merev a zsák, és az oldalt hordott víztartály szerintem csak akkor lesz jó, ha a másik oldalt az állvánnyal egyensúlyozom ki. Szóval a tavaszi nagy keresgélés után kicsit pihentettem az ügyet.

Egészen a nyaralás utolsó napjáig, amikor két dolgon akadt meg a szemem: egyik az egy Osprey zsák a helyi bringaboltban, a másik meg a bankszámlám vidám állapota. Ez a két együttható katalizátorként hat, és hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásba torkollott.

Osprey Escapist 30
30 liter. Nálam ez a felső határ egy napi használatra célzott zsáknál. Aggódtam hogy nagy lesz, de nem. És a napi cucc - váltóruha, kaja, télen tartalék kesztyűk, fotógép tokkal(!) - simán belefér.

De a lényeg amit eddig nem sikerült elérni: egy párnapos nyári túrára az összes cucc belefér.


Megmondom őszintén, azért nem volt egyszerű az ügy. A fotógép komoly dilemmát okozott, mire egy pulóver helyére bepasszíroztam.

Ha hozzáveszem hogy a Thermarest matrac nem a legjobb megoldás a függőágyba, azt egy vékony hőszigetelő fóliára cserélve már kényelmesen be lehet férni.

Öszegzés
+ állítható háthossz
+ irgalmatlanul kényelmes
+ zsebek, és azok elosztása
+ sisaktartó

- a derékzsebek kicsik - ezt az új modelleken azt hiszem orvosolták
- a derékzseb zippzára kétkezes - ezt sok helyen kiritzálják, sajnos valóban. Kis gyakorlással orvosolható - és ezen gyakorlatokat az élet egyéb területein nagy haszonnal lehet alkalmazni...



Folyt köv: Osprey Vapor 14

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)