Nyúltúra a Vértesben

A roppant exkluzív Kisnyuszi Túraklub első bringás túrája a Vértesben zajlott. Laza harmincvalahány, erdészeti utak, nullához tartó terepmennyiséggel. Társasági életnek és könnyed kirándulásnak tökéletes.

Az útvonal Szárliget - Fáni-völgy - Vérteskozma erdészeti út (a mellékelt fotó a 2007-es Kozma60 túrán készült), 
majd a sárga négyezeten átmásztunk Várgesztesre. Ebéd, majd kék kereszt (fotó szintén 2007-ből, és a képen látható urakkal ellentétben mi itt felfelé mentünk)
és jelzetlen dózerút után Mátyás-kúton rövid pihenő, aztán erdészeti út és piros kereszt segedelmével vissza a Szárligetre vezető aszfaltra. Végül összesen 49km lett 620m szinttel, tehát ragyogó nézelődős edzőkör is lehet. 

Menet közben belefutottunk az MTB piknikbe, melynek útvonala hellyel-közzel fedte a mienkét. Igaz, mi ellenkező irányban haladtunk, ami megzavarta az egyik szervezőt, de tisztáztam vele hogy nem tévedtem el, én tényleg felfelé akarok menni...

Néhány apró momentumot kiemelnék a napból:


Először is Várgesztesről a várba vezető emelkedő, melynek végén igazán szemét dolgok találhatók. Konkrétan mintegy 300m hosszú, 11%-os emelkedő, sziklákból kirakott úton. Kétszer nekifutottam, de mindkétszer kidobott az út a vízelvezető betonárokba. Lefelé a köves rész aljában van egy rövidítés az erdőben, amiről szintén hősiesen visszariadtam az első tíz méter végigcsúszása után.

A második a piros kereszt lejtője a piros háromszög csatlakozása után a Nagy-Széna-hegy déli oldalában van. A rákészülés már jó egy km-rel előbb megkezdődik az enyhe lejtővel, ami igazán élvezetes, kitűnő ritmusú mókává alakul. Lesz elágazás, ahol a P+ balra megy, de ezzel nem érdemes foglalkozni, jobbra tartva még egy kis élménylejtő van az aszfaltig.

A harmadik (kicsit megkavarva az idősíkokat) a sárga négyzet Vérteskozma és Várgesztes között. Könnyed emelkedő után élvezetes lejtő mélyút formájában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)