Kopasz-hegy (Márianosztra-Kisinóci-th)

Táv: ~8,5 km
Idő: 1,5 óra
Nehézség: emelkedik rendesen

A Google-Earthban találtam egy képet, amin a visegrádi vár szokatlan szögből van fotózva. A helyszín az 539m magas Kopasz-hegy. Egy őszi napon fittyet hányva a szemerkélő esőre, elvonatoztam Szobra. Szobról Márianosztrára eljuthatunk a műúton, vagy a régi nosztrai úton.

A központban található ABC és csap mellől indul a zöld jelzés, és a hegyoldalba felkapaszkodó házak közül kivillant az úticél jellegzetes háromszöge. Az utolsó házak után vált az út kétnyomosra, majd rögtön egy elágazáshoz ér. Itt egyenesen haladjunk (balra nem tudom mi van, majd egyszer megnézem). Innentől komoly emelkedő következik, amiben egy kis vízszintes szakasz van. A vízszint után erősen köves az út, kihívás nyeregben maradni. Bevallom, feltoltam. Meg a haverok is, akiknek tavasszal megmutattam.



A nyeregben ágazik el a zöld háromszög, amin már végképp tolóckodás van. De a panorámáért megéri (ha végre előhívatom az őszi filmeket, lesznek fotók is) felmászni.

Na, előhívattam a filmeket, tessék; ez a kilátás a Duna felé:


Az elágazáshoz visszatérve élvezetes erdei gurulás következik, amíg bő 1 km után belefutunk egy széles erdészeti földútba. A zöld jelzés egyenesen megy tovább, de mi forduljunk balra, és a Sós-hegy megkerülése után elérjük a sárga jelzést (jobbról fut bele az utunkba a völgyből).


Az éles visszakanyar után adjuk át magunkat az ösvény adta örömöknek, ugorjuk át a patakot, majd a sárga négyzeten balra tartva elérjük az aszfaltot, amin jobbra fordulva legurulunk a Kisinóci turistaházhoz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)