Saalbach-Hinterglemm: bemutatás


Saalbach-Hinterglemm egy kedves síparadicsom Salzburg tartomány nyugati csücskében. A síelőknek köszönhetően a völgyben az egy főre jutó felvonók száma meglehetősen magas. Ahogy az máshol is előfordult, ezek a jóemberek nem szeretik parlagon hagyni az infrastruktúrát. Azt a nyamvadt felvonót hetente egyszer úgyis meg kell járatni, akkor már vihetne utasokat is. Először turistákat vitt, majd megjelentek a bringások - igen, abból a lusta fajtából amely nem bír felfelé tekerni, csak lefelé szeret menni. És - itt jön a csavar a szokványos történetbe - valakinek eszébe jutott, hogy az egész völgy nyári forgalmát ezekre a lusta fazonokra alapozza.

Szóval a lusta fazonok kaptak felvonónként egy kiépített pályát (a Reiterkogelről kettőt), amiket "line"-nak neveznek és a hegyek között "trail"-eket. Ez utóbbiak kiépített betétekkel rendelkező természetes ösvények. Azért gondoltak azokra is akik önerőből jutnak fel a hegyre - ők nagyjából szabadon kóborolhatnak, csak a kifejezetten turistáknak szánt ösvények elé rakják ki a behajtani tilos táblát.

A környék nagy kihívása a BIG5. Ez annyit tesz hogy egy nap alatt mind a négy felvonót, plusz a leogangit használva mintegy öt kilométernyi lejtőt abszolvál a delikvens.

A fentieknek köszönhetően irgalmatlan mennyiségű sportbolt kínál sisakot, kesztyűt, hátizsákot, külsőt, váltót, bringát. Nem... nem Meridát (bocs, nincs bajom velük, csak nem lehet kihagyni - rendes cégnek van DH gépe).

Szervizcenter, kölcsönző, pumptrack

Ja, pumptrack. Van a fenti képen látható cucc Hinterglemmben a Reiterkogelbahn parkolójában van, de kicsit arrébb a Zwölferkogelbahn után az erdőben van egy másik. Meg még egy a Spielberghaus közelében, de azt nem láttam.

A jóemberek rájöttek még arra is, hogy a bringásnak esetleg családja van, vagy nem csak zúzni akar lefelé, hanem sétálni a hegyen. Fussuk át gyorsan ezeket:

A Saalbach fölötti Kohlmaiskopf egyrészt kiindulópontja a Panorama-trailnek, másrészt innen indul a Montelino-park ösvénye, ami mókás feladatsort tartalmaz kiskölyköknek - miközben belekóstolhatnak a tehénszarszagú alpesi hangulatba, gyökeres ösvényekbe és megtudják hogy a színes gombát nem piszkáljuk.


Kicsit nagyobbaknak a Hinterglemm feletti Reiterkogelen levő "Kodok-hegy" szolgál kalandokkal. Itt rejtvények, függőhidak, alagutak várják a kis krampuszokat - illetve az ösvényt ellenkező irányban bejárva geocachingolós történet keretében lehet egy másik pályát teljesíteni.

Berg Kodok

Túra gyanánt szinte bármelyik felvonó megteszi, hogy a völgyet ölelő kétezresek gerincein kóboroljunk - és felhőjárástól függően lássuk a Glockner-csoportot.

Stemmerkogel a Schattberg-West oldalából

Pihenőnap során pedig Zell am See, vagy Kaprun - itt a tavaly újranyitott Sigmund-Thun-Klamm, a víztározók, vagy akár a Kitzsteinhorn gleccsere lehet az úticél. A buszhálózatnak köszönhetően autó nélkül is simán megoldhatók.

Zell am See - Heiliger Hippolyt

Sigmund-Thun-Klamm

A dolog anyagi része: a szállás nem olcsó (legalábbis Wagrainhoz képest), de szinte az összes apartman vagy hotel ad egy Joker-card nevű kártyát. Na, ez a nagy találmány; korlátlan felvonóhasználat - számoljunk csak 20 juróval menetenként, a BIG5 vagy egy kellemes lejtőzős délután száz juróba is kerülne. Tíz nap alatt cirka harmincszor felvonóztam... De a kártya tulajdonosa a völgyben "ingyen" buszozik és strandol, kedvezménye van egy csomó helyre, a gyerekek is "kapják" a feladatmegoldó füzetkéket a kölyöktúra-útvonalakon és még minigolfozni is lehet.

Mivel a bringázás nem teremsport, pár szó az időjárásról.
Pont kifogtuk a hőhullámok közti hűvösebb időt, ami főleg kirándulásnak kedvezett - a strandolás helyett (na nem mintha olyan marhára bántam volna). Ami meglepő volt, hogy a völgyben nagy szelet nem tapasztaltunk, és általában a felhők megrekedtek a szomszéd völgyekben. De lehet hogy csak mázlink volt. Az előjelzéseket két napnál távolabbra nem érdemes komolyan venni - a domborzat miatt ember nincs aki kiszámítja hogy egy esőfelhő át tud-e bucskázni a kétezreseken vagy sem. De a wetter.at elég pesszimistán jósol - szóval ha ők jót mondanak az az esetek többségében bejön.

S akkor jöjjenek az ösvények.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őzikés bölcsőtúra (Babenberg Strecke - Mauerbach - Exelberg)

Fenyves-hegy (Sejce-Verőce)